Afbeelding
Cover
Cover
Griet op de Beeck is expert op gebied van persoonlijk schrijven. Wat houdt persoonlijk schrijven precies in en hoe krijg je het persoonlijke zo universeel en herkenbaar dat de lezer zich er mee identificeert? Op de Beeck geeft tips!
‘Je moet pas schrijven over iets wat je hebt meegemaakt als je het al hebt verwerkt en er voldoende afstand toe hebt. Als dat nog niet het geval is, merk je dat tijdens het schrijven; dan voelt het vervelend, loopt het niet, raak je steeds geblokkeerd. De waarheid zit het goede verhaal namelijk bijna altijd in de weg.
Ik schrijf over onderwerpen die raken aan wat ik zelf heb meegemaakt, maar niet letterlijk, niet op het anekdotische vlak – de lezer heeft geen boodschap aan mijn verwerkingsproces op papier.
Dat was een voordeel van het feit dat ik pas op mijn 36e debuteerde; dat verwerkingsproces had ik al voor een groot deel achter de rug. Voor mij is emotie juist altijd een goede graadmeter om te weten of ik voldoende afstand heb van een onderwerp. Verhalen van anderen kunnen me enorm emotioneren, maar om het misbruik dat mij als kind is overkomen, kan ik nog altijd niet huilen. Dus als iets wat ik schrijf emoties bij me oproept, zoals gebeurde bij de laatste bladzijde van mijn nieuwe boek Jij mag alles zijn, is dat voor mij een bewijs dat het níét over mij gaat.
Persoonlijk schrijven is dus iets anders dan autobiografisch schrijven.
Wat is het verschil? Je leest dit en meer tips in editie 6 - 2021 van Schrijven Magazine!
Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 3 december in de brievenbus!
Voortaan geen nummer meer missen? Word abonnee!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!